torsdag, juni 22, 2006

Den forbandede tidsforskel

Man skulle mene, at det, at ens biologiske ur er seks timer bagud, var nok, men det er det så åbenbart ikke.

Pudsigt nok er en halv times lur (dansk tid) fuldstændig det samme som en 2½ times lur (Boston tid), for eksempel. Det var ligegodtpokkers, da!

9 Kommentarer:

Blogger Benny siger...

DET tror jeg altså ikke på ULLA!
<:o)

juni 22, 2006 8:05 PM  
Anonymous Anonym siger...

Se det er relativtets teori i praksis. Realitycheck på relativiteterne.
Hvor tiden bliver til en masse... eh eller noget ? :-P

juni 23, 2006 7:09 AM  
Blogger Ulla siger...

Lige præcis: "Eller noget...". ;-)

juni 23, 2006 8:06 AM  
Anonymous Anonym siger...

Tiden bliver ikke til masse ;-) Tiden går langsommere og massen bliver større ved relativistiske hastigheder. Og længder bliver kortere. Så når rumskibet flyver forbi, og man kigger ind gennem ko-øjet i siden, vil man se astronautens armbåndsur være måske 70 sekunder om et minut, den lineal han har klistret på væggen i rumskibet er kortere, og hvis det var muligt at måle hans masse blot ved at kigge på ham (ved ikke lige hvorda man skulle gøre det) ville han også være tungere. Astronauten selv, inde i rumskibet, vil selvfølgelig ikke se noget unormalt, hverken på uret, linealen, eller vægten. Man regner med en alpha-værdi der er a=1/(sqrt(1 - v^2/c^2)) (det vil sige når v nærmer sig c nærmer a sig uendelig. Så hedder det for masse: m = m0 x a, for længde l = l0/a, og for tid t = t0 x a, hvor m0, l0, og t0 er henholdsvis hvilemasse, hvilelængde, og hviletid (dvs når man ikke er i fart) og m, l, og t er de tre størrelser i fart.

Så vidt jeg husker :-)

juni 25, 2006 11:48 AM  
Anonymous Anonym siger...

Ole er en nørd :-)

juni 25, 2006 11:33 PM  
Blogger Ulla siger...

Ja HAHA, lad os grine af Ole. Og mens de andre ikke hører det, så Ole: Stik mig lige noget af det du har taget, det må være fedt at have med på festival.

juni 26, 2006 4:47 PM  
Anonymous Anonym siger...

hehe - jeg *var* nørd, for de der 6-7 år siden. Nu er jeg velintegreret, velsoigneret 30-årig med ratepension og sunde fritidsinteresser. Det eneste gode der kom ud af et nørdestudium er, at jeg kan forklare sådan noget som relativitetsteori (den specielle), lasere, sorte huller, atombomber etc. Rigtig nyttigt og et hit til alle fester. Plus tøserne er vilde med det ;-)

juni 26, 2006 4:56 PM  
Blogger Ulla siger...

Arrrrggghhh, en FYSIKER... Løb for livet, inden de smider tøjet!!! (Undskyld, har traumatiske oplevelser med mig fra Caféen (Mat-fys-kem-gruppens bar på KU.)

Mmmmhmm, tøzerne ææælsker den slags...

juni 26, 2006 4:59 PM  
Blogger Ulla siger...

Hov, der mangler en blinke-smiley. Hvis man sætter sådan en, kan man jo tillade sig at sige hvad som helst, for hey! Det var jo bare for sjov!

Så her, et styks blinkesmiley, du kan vel tage en vits, kan du ikke?
;-)

Arj, nu får jeg helt dårlig samvittighed... Jeg kan GODT lide fysikere. Flinke, rare, ae ae...

juni 26, 2006 5:01 PM  

Send en kommentar

<< Home